Bevlogen medewerkers, ook flexibele krachten

Voor piekdagen en piekuren, bijvoorbeeld in de horeca, kun je flexibele krachten inzetten. Een nul-urencontract klinkt aantrekkelijk, maar als werkgever stuit je daarbij ook op de nodige vragen: op wettelijk gebied maar ook op het gebied van gemotiveerde medewerkers.

Nul-urencontracten brengen wettelijke verplichtingen met zich mee. Zo moet je bij ziekte het gemiddeld aantal gewerkte uren van de afgelopen drie maanden doorbetalen. Ook de wettelijke vrije dagen en het vakantiegeld is onderdeel van het contract. Vanwege de behoefte aan flexibiliteit in je onderneming zet je deze krachten graag in. Maar liever op de piekdagen dan op voor hen vaste dagen. Hoe krijg je roosters met piekdagen rond?

Behoud gemotiveerde medewerkers

Ga het gesprek aan met elke medewerker over het (gezamenlijke) belang van flexibele inzet in plaats van vaste dagen. Als je met dit belang je medewerkers bereikt en ze mee laat denken over mogelijke oplossingen, dan behoud je je gemotiveerde medewerkers. En behoud je de betrokkenheid en motivatie, dan heeft dit ook een positief effect op het ziekteverzuim.

Voer gesprekken over het werk en bouw vooral ook dossiers op: leg alle gemaakte afspraken en gespreksverslagen vast. Zo heb je een gemeenschappelijk vertrekpunt, weet je dat jullie over dezelfde afspraken praten en sta je sterker als er onverhoopt toch iets aan de hand is.

Wil je doorpraten over gemotiveerde flexibele krachten? Of over jouw concrete personeelsvragen? Plan een gratis kennismakingsgesprek.